#6: OM AT SÆTTE PERSONLIGE GRÆNSER

I dette afsnit af Det Forunderlige Hjørne taler jeg om personlige grænser. Jeg udfritter min egen hukommelse og kommer med konkrete oplevelser fra egen hverdag hvor jeg har set eller selv oplevet at grænser bliver overtrådt.

Hvorfor er grænser vigtige for os hver især, hvordan begynder man at sætte dem og definere hvor ens grænser går? Om at vise hinanden tillid, give sig selv omsorg og respektere at man har en personlighed.

Det er ikke nok, at vi gerne vil lære at tackle svære følelser, komme af med tankemylder og blive gladere. For de mennesker du omgås er jo dem, som er med til at aktivere og trigge dine gamle erfaringer og igangsætte de reaktioner, der skaber de følelser og tanker du har.
Ofte så lærer vi jo hinanden at kende for at være på en bestemt måde, og hver gang vi omgås andre, så gør vi det ud fra det vi har lært om hinanden.

lær at sætte personlige grænserOg det er for de fleste svært at flygte fra verden, så du kan formentlig ikke undgå, at blive påvirket og influeret af andre. Derfor er det endnu vigtigere at din omverden ikke får lov at rykke din balance ud af kurs. Det sker, hvis vi ikke får sagt det, som vi kan mærke skal siges og truffet de valg, som gør at vi står ved os selv.

Tænk på når du går til gammel-elevfest, selv efter 10, 20 eller flere år, så er det som om, når du ser dine klassekammerater for første gang siden den gang, at det nærmest var i går, at i sidst var sammen.
Du taler mest med dem du gik sammen med den gang, du genkender nørderne der også står og taler. Det er som om, at de samme grupperinger opstår igen.

Og hver gang du er sammen med din kæreste eller familie, så taler i til og om hinanden og tænker og ser på jer hver især, på den måde, som i har gjort gennem hele din opvækst.
Når du så begynder at ændre dig og ikke har lyst til at blive lige så sur irriteret som du plejer eller ikke har samme ønsker og værdier, som fx dine nære, så bryder du nogle usynlige bånd. Og måske vil du opdage, at du indgår i nogle grænseoverskridende situationer. Måske ved den måde, som du eller dine relationer taler til hinanden eller at det i snakker om er uden for hvad du synes er etisk korrekt eller noget man bør gøre.

Spørg dig selv:

“Hvad vil være grænseoverskridende for mig?”

Måske kan du ikke finde noget. Måske finder du ikke noget definitivt, som du tydeligt kan remse op. Det kan være fordi du ikke har lyst til at komme i konflikt med andre, at du ikke sætter grænser, for det minder dig om de gange du i dit liv er blevet “brændt” på at få kærlighed.
Så din strategi er måske blevet at tilpasse dig for at få anerkendelse. Og at sige fra vil være smertende fordi du så “vil miste” relationen eller du ubevidst frygter, at de ikke vil dig, ikke kan lide dig, synes du er mærkelig og ikke vil have dig med i vennegruppen mere osv.

Det er skolegården om igen… 🙂

Når du tør, at sætte kærlige, venlige og bestemte grænser, så vil du opleve, at dine omgivelser over tid vil respektere dig endnu mere. Du vil føle en indre styrke og tilfredshed fordi du anerkender dig selv og passer på dig selv. Det kan være med til at løfte din energi, så du ikke føler dig lige så tynget.

Få inspiration og idéer til at passe på dig selv og få mere glæde ved at indgå i sociale relationer ved at vise dine omgivelser hvem du er, hvad du tror på, hvad du vil gå med til og hvordan du gerne vil omgås.

DET FORUNDERLIGE: Når øllet bliver hældt op selvom du siger nej 5 gange, at sige ja til at hjælpe og opleve at malerpenslen svinges forkert, samt når tomaterne bliver skåret forkert og frugtkødet splatter sammen…

SPILLETID: 42 minutter 29 sekunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste nyt

StarTrek
Pas på din personlige integritet på jobbet
arbejdsglæde trivsel stress
Artikel: Vær tro mod dig selv på jobbet
Selvudvikling, plante vækst
Insistér på din personlige trivsel

Tags