#7: POSITIV PSYKOLOGI

henrik-leslye-positiv-psykologiI dette afsnit af Det Forunderlige Hjørne møder vi erhvervspsykologen Henrik Leslye, som er ekspert i positiv psykologi. Han har specialiseret sig i, at formidle redskaber der løfter mennesker, både privat og fagligt, til øget trivsel.

Positiv psykologi er forskningen i hvad der gør, at mennesker trives og er lykkelige, og indeholder konkrete metoder og redskaber, som forsøg viser har en effekt på arbejds- og livsglæden.
Det er en måde at træne din hjerne til at blive mere positiv og optimistisk, så det bliver lettere at tackle de udfordringer og konflikter der uundgåeligt møder os i hverdagen.

For at leve et “lykkeligt” liv, subjektivt og individuelt selvfølgelig da vi alle er forskellige, så er der 5 områder, man har defineret kan beskrive denne tilstand.
For selvom du lige nu tydeligt kan se på din partner, kollega eller nabo, at vi ikke ser ens ud, så er vi alligevel kun 0,0003% genetisk forskellige og der er altså nogle generelle og konkrete ting, vi alle kan have gavn af at gøre.

Positiv psykologi og trivsel er beskrevet via de 5 forskningsområder eller “pinde”/grene, der definerer “det gode liv”:

PERMA

– Positive følelser
– Engagement
– Relationer
– Meningsfuldhed
– At lykkes (Accomplishment)

Hvis du har fokus på at udvikle disse områder, så vil du have større sandsynlighed for at trives og føle du er dig selv og lykkes med det du gør.

Henrik Leslye fortæller også, at graden af lykke hos mennesker er fordelt på ca.:

– 10% omstændigheder
– 40% psykologisk
– 50% genetisk

Og alligevel er der mange mennesker, som forsøger at blive lykkelige ved at søge at omstændighederne skal gøre det for os.
Det tyder altså på, at du har større effektrate ved at fokusere på psykologisk trivsel – altså at arbejde med dit sind, tanker, følelser end at lade omgivelser, ny bil, ny frisure, partner osv. bestemme hvor godt du har det. Eller at forsøge, at skifte dine gener ud med Ole Henriksens…

Du har faktisk en ret stor indflydelse selv, på din egen grad af lykke, ved at arbejde med din psyke.  Men han lægger også vægt på, at det kræver arbejde…lykke er ikke bare noget der kommer af sig selv.

Positiv psykologi er dog heller ikke et argument for bare “at lade stå til” og acceptere alt som det er. Det er ikke et “hold-kæft-bolsche”…
For hvis der står en og træder dig på tæerne, så skal du selvfølgelig bede vedkommende om at flytte sig.
Det skal nemlig ikke forveksles med positiv tænkning, og bedrives ikke af sukkersøde mennesker der bare siger “tag nu ja-hatten på” og “læs lige pinjekerne-opskriften igen søde ven”.

Men Henrik Leslye fortæller samtidig også hvordan hjernens instinktive tendens til at tænke negativt kan styre os og hvordan du øver dig i at undgå dette skal bestemme over dit humør…

Lyt med og få en guldgrube af informationer fra forskningens verden af en ekspert, som ved hvad han taler om. Her er et muligt bud på at støtte dig selv i at leve i tråd med dine sande værdier, at arbejde for at du skal have det godt – det kan godt lade sig gøre – du får redskaber til øget livsglæde, bedre samarbejde, tættere relationer og mere mening.

Du kan også downloade en litteraturliste, som Henrik har lavet, over en masse gode bøger og kilder til forskning og litteratur indenfor positiv psykologi.

Henrik Leslye kan du læse mere om på LinkedIn på Henriks profil.

En stor tak til min gæst i denne episode for at ville dele og tusind tak til dig, der lytter med.

DET FORUNDERLIGE: At man kan sætte kærlighed på formel, sure mennesker burde trækkes i løn, at smide et “happy-face” på, vil blot svare til at smøre læbestift på en gorilla – det gør den ikke mindre grim, red ægteskabet ved at lytte noget mere, samt når chefen har tunnelsyn og bestemt ikke er særlig god til at sprede positiv energi.

SPILLETID: 1 time 24 minutter 33 sekunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste nyt

glad
10 simple ting du kan lave allerede i dag, som kan gøre dig gladere
StarTrek
Pas på din personlige integritet på jobbet
lytte oprigtigt
Bliver du på din egen banehalvdel? Konkret guide til empatisk kommunikation

Tags