Følelser sidder i kroppen

Kropsatlas afslører hvor vi føler glæde, skam & kærlighed

Når vi føler stolthed, så bugner brystkassen. Deprimeret, så hænger vi med overkroppen. Ved skam eller flovhed kan vi mærke varmen varmen i kinderne. Glæden kan vi mærke i hele kroppen. Det kribler, snurrer, gør ondt…Og lige så virkelige de er i vores krop, lige så universelle er de fornemmelser, som mennesker har.  Og derfor har en gruppe forskere lavet et helt kropsatlas over dem…

Forskere har længe vidst, at følelser er forbundet med en række af fysiologiske forandringer og tilstande. Du kender det også selv, når du fx skal til eksamen og får koldsved i håndfladerne bare ved at tænke på det, eller den heftige puls i brystkassen når du hører en lyd om natten, der minder om en der bryder ind i din bolig. Nyere forskning viser hertil, at følelsesmæssige tilstande er universelle og associeret med bestemte kropslige fornemmelser – uanset hvilken kultur du kommer fra eller hvilket sprog du taler.

Følelser sidder i kroppen lille
Mere end 700 mennesker fra Finland, Sverige og Thaiwan, deltog i eksperimenter, der forsøgte at kortlægge de kropslige fornemmelser i forbindelse med bestemte følelser. Deltagerne blev vist følelsesladede ord, ansigtsudtryk og historier. De skulle derefter beskrive hvilke områder i deres krop, som føltes anderledes end før de så materialet.
Ved at farvelægge en kropskontur i to computergenererede silhouetter – en til at notere områder med øget kropsfornemmelse og en anden til at markere områder med nedsat kropsfornemmelse – var deltagerne i stand til at give forskerne en bred base af data, som viste både positive og negative kropslige reaktioner på forskellige følelser.
Forskerne fandt fx at glæde, foragt og kærlighed var konsistente i kropsligt område, uagtet deltagernes nationalitet. Der blev også tillagt kontroller, så der var en reduceret risiko for at deltagerne var forudindtaget følelsesmæssigt pga. fornemmelses-specifikke ord, som “at få kolde fødder” der i mange lande er en metafor for frygt, tilbageholdenhed eller tøven.

Tanker, billeder, lyde giver dig en respons i kroppen

Når vi oplever ting i vores ydre verden – så responderer vi altid på en eller anden måde. Vi får bestemte tanker omkring det vi ser, hører, oplever og det afstedkommer følelser og fysiske fornemmelser. Det betyder også, at hvis du nogle gange har en fysisk smerte, så kan den godt være psykisk-fysisk og ikke pr. automatik fysisk-fysisk. Din måde at få det bedre på rent psykisk, kan derfor også understøttes ved at lindre kropslige smerter. Det hele hænger sammen.

En god måde, at holde sig sund på, er ved at tænke sundhed, som værende en helhed, der både kan være fysisk, mentalt, følelsesmæssig og værdimæssig. Alle 4 planer skal vi tage vare på. Da kroppen og følelserne er et direkte og tydelig udtryk for vores underbevidsthed og det vi har med os i vores vaner og måder at være på, så er det også ofte her du kan ændre de vaner, hvis du oplever de ikke længere gavner dig.

Hvis du vil ændre den måde du har det på, så kan det være en hjælp at observere hvad der sker i dig. Simpelthen blot at lægge mærke til dine krop når noget “tager” dig, fylder i dig og du kan mærke du mister lidt af din centrering og balance. Træk vejret roligt og dybt og accepter de følelser og fornemmelser du har. På den måde hjælper du dig selv til at rumme dig selv og ikke lade dig styre, af de vaner du har.

Du kan fx også prøve denne guidede meditationsøvelse, som er designet til at håndtere svære følelser:

https://soundcloud.com/martinkirkevang/saadan-haandterer-du-svaere-foelelser

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste nyt

glad
10 simple ting du kan lave allerede i dag, som kan gøre dig gladere
StarTrek
Pas på din personlige integritet på jobbet
lytte oprigtigt
Bliver du på din egen banehalvdel? Konkret guide til empatisk kommunikation