#5: KOMMUNIKER BEDRE MED DIG SELV & ANDRE

I dette afsnit af Det Forunderlige Hjørne møder vi Annette Bjerre Ryhede, som er ekspert i mundtlig kommunikation og til daglig driver konsulentvirksomheden Artikulation hvor hun rådgiver og underviser i at få gennemslagskraft og få sit budskab igennem, når man tager ordet.

Annette har været heldig at lære fra barnsben af, at det du siger har en værdi og at verden har brug for at høre din stemme. Den grundholdning har hun taget til sig og brænder for at videregive redskaber til at de, der ikke bare naturligt kommunikerer frit og flydende med alle, også kan (gen)finde deres engagement, glæde og frihed til at gøre det de gerne vil.

Anette fortæller om at vi skal huske, at vi har noget vigtigt at fortælle – at vi alle kan en masse og det vi føler og tænker er relevant og værdifuldt.

Vi gør det med alt og alle hver dag – kommunikerer…Sprog og kommunikation er så essentiel en del af vores liv og former vores relationer og måde vi er på – både når vi tør og ikke tør at give udtryk for vores meninger, holdninger, behov og budskaber.
Når vi er opmærksomme på hvordan vi kommunikerer, så kan vi bedre løse konflikter, tackle egen usikkerhed og skabe læring og nye bånd til partner, kollegaer og familie.
Ofte, så tror mange af os bare, at vi skal være perfekte og “performe” på en bestemt måde for at vi bliver anerkendt, respekteret og folk gider lytte til os, samt for at føle os “kloge” og “gode nok” i andres øjne – men sådan er det langt fra.

Det handler om at holde fokus på budskabet og få sagt det aller vigtigste, at skære ind til kernen og rumme den usikkerhed der kan opstå.
Annette mener også, at du skal “eje” alt hvad du er og stå ved dine “fejl” og turde indrømme når du fx er lav på energi, ikke gider sladder og når du kommer til at reagere og er bange for du har gjort andre “fortræd med dine ord, selvom det ikke har været din hensigt.
At sårbarhed og autenticitet er det, som binder folk sammen. Hun nævner bl.a. en meget inspirerende TedTalk med forskeren Brené Brown, som du bør lytte til:
Styrken ved sårbarhed

Annette har også 5 gode råd, som hun uddyber i interviewet – her er de i kort form:

1. Flyt dig fra det du har svært ved og mærk efter hvad du har brug for
2. Turd at være din egen stemme – Tillad dig selv, at være alt det du er
3. Bliv på din egen banehalvdel og lyt mere end du taler
4. Hvad andre tænker om dig, handler ikke om dig, men om dem selv
5. Vær “klar” når du kommunikerer

I interviewet laver Annette også en helt konkret øvelse med dig, som hjælper dig til at “blive klar” og blive helt skarp på, hvad du egentlig mener, så du ikke væver, snakker udenom og bruger unødig energi på at holde møder eller skabe yderligere konflikt fordi du ikke ved hvad du vil sige.
Du skal bl.a. spørge dig selv inden en dialog med andre:

“Hvad er det vigtigste jeg skal have sagt eller give udtryk for?”, eller “Hvad vil jeg fortryde jeg ikke får givet udtryk for når den her samtale er slut?”

Annettes vigtigste råd til dig er:

“Brug din stemme – verden vil rigtig gerne høre den”

Du finder Annette her: Artikulation.dk

En stor tak til min gæst i denne episode for at ville dele og tusind tak til dig, der lytter med.

DET FORUNDERLIGE: Når et Lucia-optog og en stemme som et skærebræt kan sætte sine spor, at man ikke behøver være supermand (eller -kvinde), at alle andre har så travlt med dem selv, at du næppe har tid til at tænke ligeså meget på dig og dine fejl, som du tror de gør, og hvorfor du godt må være være både dominerende, usikker og sårbar.

SPILLETID: 1 time 7 minutter 45 sekunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste nyt

StarTrek
Pas på din personlige integritet på jobbet
arbejdsglæde trivsel stress
Artikel: Vær tro mod dig selv på jobbet
Selvudvikling, plante vækst
Insistér på din personlige trivsel

Tags