mindfulness workshopJeg har netop afholdt en af mine Mindfulness workshops i Nordjylland for en Børnehaves personale.
Sikke en smuk tur derop gennem det jydske, bakkede landskab. På sådan en lang køretur kan man nemt glemme at være tilstede…tankerne flyver…trætheden melder sig…

At være Mindful – altså bevidst opmærksom, kan derfor hjælpe dig til at reducere stresshormonerne og berolige sindet undervejs.
Ved at mærke rattet mens man kører, trække den flotte himmels indtryk ind, fornemme åndedrættet og være tilstede i kroppen – er det muligt at flytte fokus fra tankespind. For der er godt nok plads til mange tanker når man er på vejen så længe…

Og er det ikke det, som mange oplever? At vi nogen gang ikke er helt tilstede?

Tankerne fylder, svært ved at sove pga tanker om dagens opgaver, bekymringer, når vi arbejder med børn, unge, mennesker eller bare opgaver, så kan vi godt lade det forrige møde snige sig ind i bevidstheden hele tiden…eller tanken om at nu er der snart møde igen…og glemme at være der nu og her…
På jobbet eller derhjemme kan man også nemt lade irritationen over andres opførsel eller det de siger gå en på…så det går udover humøret og energien…
Man må hjertens gerne være irriteret…øvelsen består så i at være bevidst om at man er det, hvorfor man er det, og så vælge ikke at lade det gå ud over andre eller sig selv.

Det handler om venligt holde sig hos sig selv og agere ud fra en værdimæssigt neutral sondring…Hvad er mit? Hvad er de andres?
Kan jeg slippe mit behov lige nu? Og hvis det gentager sig…kan jeg så forsøge at ændre det i samråd med kollegaerne eller hele gruppen?

Øvelserne vi gennemgik på denne workshop handlede om at komme tilstede og være opmærksom på vores handlemønstre, så vi som kollegaer kan passe på os selv privat, for derved at have mere ro, overskud og rummelighed professionelt med hinanden.
At være opmærksom i samspillet i teamet på at “spille hinanden gode” og huske at forskellighed er en styrke…at tage ansvar for sine egne reaktioner (re-aktioner…re-agere…handle igen…alle de ting vi gør som vi er vant til)…for derved at kunne møde kollegaerne med nye og åbne øjne uden at dømme og tage åbne og ærlige dialoger…for teamets bedste.

Og særligt i institutioner og skoler hvor vi arbejder med mennesker, der ser vi tit at børnene kan fornemme hvornår de skal trække sig, sove, slappe af, være alene, sammen med andre. Men det er ikke altid, at vi som voksne kan det samme…som om at vi har glemt at “være børn” – at huske at tage vare på vores egne behov. Om kroppen egentlig er træt og har brug for hvile. Om vi egentlig har overskuddet til sociale relationer. Om vi er tilstede i hverdagen og vores sind bare kører rundt med tanker om dagen der gik, dagen i morgen, bekymringer eller tvivl omkring samarbejdet med kollegaerne.

Mindfulness scanVi mediterede sammen og lærte hvordan vi helt fysiologisk og bevidst kan hjælpe kroppen til at slappe af, så den der “san-føjs-dans” – den indre uro i kroppen, kan få lov at holde fri…
Vi arbejde med vejrtækningsteknik til “nu-og-her” at komme tilstede midt i arbejdsdagens opgaver, så vi kan være der for os selv, hinanden og børnene/de unge.
Og fik set billeder af hjernescanninger hvor man kan måle en fysisk forandring i hjernen når man mediterer. At evnen til at tackle stress bliver større. Man bliver mere nærværende, roligere og gladere.

Vi talte også om at meditation er at acceptere tingene som de er… at blive OPMÆRKSOM på at der er noget, som kunne være hensigtsmæssigt at ændre, både i vaner og handlinger, og så gøre det på den rigtige måde, første gang…At det vi alligevel ikke kan ændre, kan vi lige så godt acceptere for at kunne være med det. Og så derfra vurdere om vi kan stå inde for det eller om vi skal arbejde på at ændre det over tid.
At tage ansvar for vores eget private drama, og vurdere hvornår vi skal sige hvad, hvad vi skal handle på og hvad vi ikke skal…
Hvordan man kan acceptere det, som alligevel ikke kan ændres og så fokusere der hvor vi hver især har indflydelse.

Men det er også vigtigt at huske, at det ikke betyder, man bare tillader alt at være som det er, for hvis der står en og træder dig på foden, så må du altså godt bede vedkommende om at flytte sig.

Mindfulness betyder bevidst opmærksomhed…og at kunne tage vare på sig selv er et must for at kunne tage vare på et teamsamarbejde og på de unge mennesker vi evt. arbejder med…
Deltagerne fik bl.a. min guidede Mindfulness meditations-CD så de kan øve sig på egen hånd og træne teknikkerne.

Og bagefter skulle jeg da lige forbi vesterhavet og mærke vinden mod ansigtet, fornemme varmen, og nyde udsigten fra klitterne…

Du kan måske prøve en af de meditationer af, som vi gennemgik, lige her (tager 20 minutter – sæt dig godt tilrette et uforstyrret sted):

God fornøjelse 🙂

 

Share →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *