Når jeg til daglig arbejder med mennesker, om det er som mentor for mindre ressourcestærke borgere, coach eller formidler ift. forandring, og de medarbejdere, kolleger og ledere jeg møder, så er der et gennemgående træk, der ofte skinner igennem…

Det er et hemmeligt kodeord, jeg nu deler med dig, og som du skal undgå overtager styringen af dine handlinger:

BEGRÆNSNINGER

Alt efter hvad vi har med os af oplevelser i bagagen, så har vi mere eller mindre tendens til at tænke i det der ikke kan lade sig gøre og det der kan gå galt. Det er særligt godt hvis du er ingeniør eller revisor. Og lige så vigtigt når du har med mennesker at gøre fordi der er etik og følelser på spil. Men det går ofte udover trivslen og stemningen blandt kollegerne, hvis vi ikke er bevidst om det!

Lagde du egentlig ikke også mærke til hvad der skete i dig netop før, da du læste ovenstående ord? Begrænsninger…

Fik du billeder i hovedet og tanker om de ting du ikke kan og de begrænsninger der er for at du kan udfolde dig som menneske, som kollega, som karrierepersonen og kan du mærke hvor svært det indimellem er at nå dine mål?

De tanker du tænker om dig selv, dine kolleger, de opgaver du har osv. har afgørende betydning for resultatet!

“Pippi Langstrømpe har ikke nogen begrænsninger og vil altid nå sine mål…for hun findes ikke…hun er bare fantasi…og i fantasien er der intet der står i vejen for at opnå det du gerne vil.”

Det starter jo med en tanke…om hvordan du gerne selv vil mødes og hvordan du og dine kollegaer egentlig gerne vil have det med hinanden.

En tanke der lader fantasien afgøre hvad vi godt kunne tænke os…

20160208 - pippi hestOg det har Pippi Langstrømpe fanget…Hun tillader ikke de ting, som hun møder, at forhindre sig i at flytte sig, at være sig selv, og gøre det hun gerne vil. At opnå de ting, som hun ønsker.

Løfter du hesten eller lader du den ride afsted med dig?

Det betyder jo ikke, at vi ikke må være vrede, irriterede eller have en off-day hvor vi ikke liiiige føler vi bare kan det hele. For det må vi godt…
Men hvis du lader dine private ting, forstyrre samspillet med kollegerne for meget, eller glemmer at bede om sparring og feedback på det der begrænser din arbejdsevne og trivsel, så er der stor sandsynlighed for at du smitter dine omgivelser.

Det ér bare rarere at være sammen med mennesker, som har en løsningsorienteret, opbyggende og anerkendende tilgang til tingene. Vi har alle brug for, at der er kolleger, som ser vores potentiale. Der ser positivt på løsninger og tror på tingene kan lade sig gøre. Det vokser vi af at opleve.

Vi smitter jo hinanden…

“Det kollegiale samspil, handler om at vi hver især husker at stoppe op og lægge mærke til hvornår vores “anti-pippi”-adfærd træder i kraft…

Det der ofte går galt, når vi gerne vil trives som mennesker, særligt i samspillet med vores kollegaer til daglig, er at vi lader de ting, vi oplever som forhindringer for vores hverdag, standse samspillet og dynamikken mellem os…
Vi tillader negativ energi at hænge fast og glemmer at være tro mod os selv, eller at reflektere over hvordan vores kollegers behov og adfærd er og så tromler vi indover følelser og grænser, uden vi måske egentlig ser det…

Så hvad vil du gerne opnå som kollega, som arbejdsklima?

 • Vil du gerne have et positivt fokus og støttende mennesker omkring dig?
 • Vil du gerne at der er et glad kollegaskab hvor i kan grine sammen?
 • Vil du at i tager hensyn til hinanden ift. støj og koncentration?
 • Vil du gerne en venlig og opbyggende tone?

For har du mon så ikke også hørt dig selv tænke i løbet af en arbejdsdag:

“Det der gad jeg godt kunne gøre.”
“Det er så ærgerligt vi ikke har den slags i min virksomhed.”
“Irriterende den måde det bliver meldt ud på.”
“Synes godt nok jeg har meget at se til.”

Og måske har det endda udmøntet sig i ophobede tanker over længere tid fordi du ikke får sagt til eller fra og går med det for længe?
Og at det så er kommet ud som en lidt for sur mail, en henkastet bemærkning eller en konflikt med en kollega eller din chef?

“Pippi behøver skam ikke tage stilling til arbejdsklimaet!
– for hun er jo Pippi! Men vi kan da lære af hende…”

Din hjerne er gearet til at tænke negativt og lede efter de ting, situationer, ord, oplevelser og scenarier, der kan gå galt, så du ikke ender i en situation, som du ikke kan klare…

Det er en ur-gammel overlevelsesmekanisme, som nutidens studier bekræfter, er en indbygget alarm i os, der sikrer, at vi kan forsvare os selv…at vi kan overleve…og din evne til at tænke i begrænsninger og negative baner er omtrentligt 3 gange kraftigere end din evne til at tænke positivt og løsningsorienteret.

Et levn fra evolutionen…

Og det er jo godt, at vi instinktivt kan re-agere på noget der er farligt, så vi kan flytte os uden at vores kognitive funktioner står i vejen. Instinktivt hoppe væk fra bilen der kommer kørende. Flygte med livet som indsats, fra den løve der lige hoppede ud af busken. SUPER godt system ! Tak evolution…for hvis jeg var i neo-cortex-delen af min hjerne, når jeg er ved at blive pludseligt overfaldet af noget giga farligt – som en løve – så vil jeg helst ikke være kreativ, forstående og empatisk og tænke:

“Nåå en sød lille løve-mis…den er nok bare sulten…gad vide hvis jeg danser lidt, lytter til dens behov og svinger mig op i den lian der, så kan det være jeg overlever og vi kan leve i fred sammen…”

“Ægte Pippi-adfærd er derfor, at du træner dig selv i at tænke i muligheder…”

Frem for begrænsninger…

MULIGHEDER

Muligheder repræsenterer de fantastiske evner vi har fået som mennesker – det der adskiller os fra dyrene. Evnen til selvrefleksion. Det kan dyrene ikke.

Når du arbejder med at hæve dig op over den dyriske adfærd hvor du dømmer, sladrer, taler nedsættende, udviser mistillid, er ligeglad med det samlede billede og kun tænker på at passe på dig selv, så hjælper du din hjerne til at blive i dine højere kognitive funktioner hvor du vælger hvordan du ser dig selv – hvilket medfører:

– Evnen til at lytte uden at dømme
– Udvise empati og forståelse
– Tænke løsningsorienteret
– Vælge tilliden til den andens positive intentioner

Som MULIGHEDSMENNESKE er du i stand til at vælge om du vil løse konflikten til størst mulig læring for dig selv og helheden, frem for at kæmpe med næb og klør for at din mening trumfes igennem og nedsable de andre.

“Hvilken arbejdsplads fantaserer du om
at være med til at skabe?”

Den BEGRÆNSEDE arbejdsplads

 • hvor folk hytter deres eget skind
 • ingen tør tale om det der fylder
 • alle er bange for at miste indflydelse
 • frygten for sårbarhed og at miste anseelse hersker
 • folk taler grimt om hinanden

eller

Den MULIGHEDSSKABENDE arbejdsplads

 • hvor folk respekterer forskellighed
 • der udvises vilje til at finde løsninger til størst mulig glæde og tilfredshed
 • alle gør hvad de kan for at bidrage til at gøre det til et godt sted at være
 • konflikter og dyrisk adfærd samles op og afklares uden at ulme i krogene
 • forhindringer, tvivl og usikkerhed deles i flokken uden frygt for at få bidt hovedet af
 • det vi ikke har prøvet før, hjælpes vi ad med at tro på vi kan

Jeg ved godt hvilken fantasi jeg helst vil tilslutte mig…det er ikke altid lige nemt at omsætte til virkelighed…men bare fordi noget er besværligt, betyder det jo ikke, at vi ikke skal forsøge…vel?

Så lær nu af Pippi Langstrømpe!

20160208 - pippi l

Share →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *