Er du et stædigt æsel? Få 6 konkrete tips til det gode arbejdsklima

Er du sådan en der modarbejder frem for at samarbejde?

æselOg er du lidt som et stædigt æsel, der går dine egne veje og tænker mest på at vise hvad du kan, i stedet for at sætte dit private halløj lidt til side og tænke på hvad helheden har brug for?

Sådan en, der holder på at dú skal have ret eller få din mening igennem, også selvom det ikke er til bedst mulig gavn for stemningen og resultatet?

Stædighed nedbryder det gode samarbejde!

Og vi er langt forbi den tid hvor vi havde brug for at bekæmpe hinanden.
– i dag kan vi styrke, støtte og skabe lige det arbejdsmiljø vi ønsker,
fordi vi ikke længere skal ‘overleve’, men bare leve…

Som menneskeart, i hvert fald i de mange dele af verden, er vi så heldige, at vi nærmest helt uhørt, for første gang i jordens historie, lever i en tid, hvor mange af os ikke længere behøver kæmpe for at overleve.

Vi har så gode sikkerhedsnet og sociale strukturer i samfundene, at der faktisk er blevet plads til at vi kan skabe et moderne arbejdsliv, som kan indeholde mere end bare at tjene til dagen og vejen. En dagligdag hvor flere og flere kan vælge hvordan de skaber et meningsfuldt liv og ikke behøver stille sig tilfreds hvis tingene ikke lige helt er som det kunne ønskes.

Dét var altså noget sværere før i tiden hvor knaphed var normen og du mest af alt skulle sikre dig dagens og vinterens madrationer.

Problemet er bare, at samme overlevelsesinstinkter og –mekanismer, som har været gældende de sidste mange tusinde år for mennesket, også er et levn fra urtiden hvor vi var pattedyr og krybdyr. Vi har som mennesker, stadig de fysiologiske funktioner i hjernen, som står for at sikre vores overlevelses- og selvopretholdelsesevne…

Vi er gearet til at kæmpe, flygte, fryse og tænke i overlevelse – dig mod mig, hierarkier og at passe på vores egne behov. Dagligt kæmpes der en kamp inden i vores hjerner mellem de mere primitive funktioner og den moderne menneskehjernes højere funktioner – en kamp om overlevelse sat op imod empati, evnen til at lytte og sætte sig ind i en andens ståsted, kreativitet, logik, sprog, avanceret problemløsning, søgen efter mening, selvrefleksion, bevidsthed om at vi eksisterer.

Det er derfor i vores moderne verden presserende, at vi dagligt bevidst vælger – med vores kognitive hjernefunktioner – at ville hinanden og ikke lade de primitive overlevelsesmekanismer tage styringen.

For når du lader gamle erfaringer og andres adfærd ’trigge’ dig og ryger ind i irritationen, vreden, sladderen, brokkeriet, negligeringen af følelser m.m., så tillader du din underbevidsthed at bestemme for dig og ikke din moderne empatiske og løsningsorienterede del af hjernen…

Et godt arbejdsklima skabes derfor af mennesker, som:

  1. Bevidst ‘vælger’ at ‘ville’ hinanden
  2. Samarbejder på trods af uenigheder og forskellighed
  3. Bidrager til bedst mulige løsninger for helheden
  4. Går til kilden når der er uoverensstemmelser og undgår snak i krogene
  5. Ved at konflikter ikke opstår i ond mening
  6. Møder hinanden respektfuldt og sagligt

 

20160211 - æsel tekst

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste nyt

StarTrek
Pas på din personlige integritet på jobbet
arbejdsglæde trivsel stress
Artikel: Vær tro mod dig selv på jobbet
Selvudvikling, plante vækst
Insistér på din personlige trivsel