Så sid dog stille – 3 skridt til øget personligt lederskab

ForvirretSlap nu af og bliv siddende i sofaen for NU skal vi hygge os…

Kender du det her med, at du:

# har svært ved bare at sidde stille og se filmen?

# lige skal rette på tøjet, siddestillingen, papirerne på skrivebordet for 13. gang?

# har svært ved at nyde øjeblikket selvom du så gerne ville synes det er en smuk solnedgang?

# keder dig når du er alene og leder efter muligheder for at gå i biografen, gå ud, se bekendte, skrive den der ekstra sms?

Så er du ikke den eneste…

Fornemmelsen af at man liiige skal dit og liiige skal dat kender de fleste. Nogen bliver mutte eller tungsindede fordi de ikke kan beslutte sig for om de skal køre op i supermarkedet og købe den is eller ej, mens andre er irriterede over tæppet ikke varmer nok og theen bliver for hurtigt kold…

Det er ikke nemt at nyde en god film uden stimulering i form af bevægelse… slet ikke den hvor hånden kører fra slikskålen på bordet og op til munden.

“Jeg kan ikke rigtig finde ro og slappe af”

Hvis du kan genkende noget af ovenstående, så er du egentlig meget normal…great news. Men der hvor det er interessant er, når du vælger at se på hvad det egentlig er der gør, at du har det sådan.

Måske har du haft det sådan i årevis. Måske er du bare indlagt til et arrangement, som du inderst inde ikke rigtig har lyst til at være med til…men du gør det alligevel fordi “det plejer man jo…sådan gør man jo….det er jo familie til min kæreste…jeg kan jo ikke bare sige nej…”

Du kan godt tillade dig at sige nej…og slappe af…

Mange af os har indlejret i vores trossystem og overbevisninger hvordan vi skal agere i dagligdagen. Og de her underliggende krav, forventninger og “det er sådan man bør være som person”, skaber en underliggende strøm i underbevidstheden, der konstant holder dig på mærkerne. Som et virusprogram, der er programmeret til at få din indre radar til at søge efter ting i dine omgivelser, der kan matche de overbevisninger du har med dig.

Andre gange er rastløsheden et udtryk for et uopfyldt behov i dig…fx behovet for anerkendelse fra andre, at føle dig inkluderet, at opleve samhørighed og føle dig som en del af et fællesskab eller familie…

Når du fx vælger en handling fra – at sige ja til en komsammen fx – så er det jo ikke et fravalg af personen, men blot et nej tak til festen. Du respekter faktisk dig selv OG vedkommende fordi du ærligt bare ville kede dig og sidde og se lidt træt ud. Du tager vare på, at du ikke har lyst til at lade din indre uro styre dig.

Hvor ofte kommer vi ikke til at sige ja til en middag og en fest selvom vi kan mærke vi har mest brug for at blive hjemme og koble af?

Hver gang du gør det, så sætter du en stressrespons i gang og du flytter dig rent faktisk fra dig selv…Jo længere tid (måske et helt liv) du lægger under for samfundets normer og dine egne overbevisninger om, at du ikke kan takke nej til et socialt arrangement, jo mere vil du opbygge et hul indeni.

Et hul der burde fyldes op med din egen kærlighed til dig selv, selvomsorg og selvrespekt. Det der desværre sker er, at vi ikke mærker det sådan – vi oplever blot uro, søvnbesvær, irritation, ked-af-det-hed, ensomhed, følelsen af adskillelse m.m.

3 skridt til at tackle din egen tilstand

Jeg vil dele en effektiv metode til at håndtere din egen tilstand, så du kan sætte dig ud over de drænende følelser, komme tvivlen og usikkerheden til livs og tackle følelsernes årsag…

Når du møder en udfordring, situation du skal tage stilling til, ubehagelige følelser m.m., så brug evt. følgende metode:

1. skridt

# Forankr dig selv i nuet – træk vejret roligt, dybt og langsomt helt ned i maven. Fyld lungerne fuldstændig op og tøm dem helt. Læg mærke til den fysiske fornemmelse af at trække vejret.
# Mind dig om, at “det er okay” sådan som du nu netop har det.

2. skridt

# Sig til dig selv: “Det jeg oplever lige nu er ikke mit sande jeg” – “Jeg har evnerne og muligheden for at ændre det”
# “Meningen med det er kun den jeg tillægger det”

“Jeg har haft denne oplevelse for at jeg kan komme et skridt nærmere mig selv. Denne oplevelse er en gave til mig. Jeg tager imod den, værdsætter den og lærer af den.”

3. skridt

# Se oplevelsen som en oplevelse der ikke har noget med dig at gøre (det er gamle prægninger fra dit liv)
# Beslut dig for hvad den betyder (behøver du have det sådan her og hvad gør det egentlig ved dig?)
# Genskab dig selv på ny (Hvad skal du gøre for at ændre det og hvilken tilstand vil du hellere arbejde dig hen imod?)

Og husk, at hvis det ikke virker lige her og nu, så forsøg om du kan acceptere den tilstand du er i…i accept og venlighed over for dig selv, så gå med de impulser du har. Og reflekter bagefter over hvad du mon kan gøre for at imødegå de ting fremadrettet, som du ikke bryder dig om skal styre dig længere.

Det vil virke kunstigt i starten, men det vil ændre sig over tid. Det er egentlig blot et valg du tager om, at du IKKE vil ligge under for dine fysiske nervetråde i hjernen, der har tillært den refleksive udsendelse af hormoner, der giver dig den følelse.

Tag vare på følelsen, lyt til den, gør det ved den som du ved kan hjælpe – også selvom konsekvensen kan synes stor.

Vær tro mod dine egne behov.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste nyt

glad
10 simple ting du kan lave allerede i dag, som kan gøre dig gladere
lytte oprigtigt
Bliver du på din egen banehalvdel? Konkret guide til empatisk kommunikation
Følelser sidder i kroppen lille vers
Følelser sidder i kroppen