Adskillige mennesker oplever utilfredshed i hverdagen, som ofte udmønter sig i frustrationer over at det kan være svært at håndtere modgangen og balancere krav, forventninger, relationer, normer og holdninger. I en hverdag med masser af bump og udfordringer, kan det derfor indimellem være rart med nogle simple skridt til at huske at stoppe op og reflektere over sit ståsted.
Godt nok viser undersøgelser på den ene side, at danskerne er verdens mest lykkelige folkefærd. Men på den anden side er der stadig mange, der ikke er lykkelige. Bl.a. oplever omkring 500.000 danskere dagligt symptomer på stress…Noget tyder altså på, at der er behov for vi gør noget andet eller mere, for at passe på os selv.
Vi overser de små ting og har svært ved at navigere
I al travlheden og den daglige trummerum glemmer vi ofte at tage vare på de små detaljer, der har stor indflydelse på vores ve og vel. Vi kan nemt glemme at huske de gode ting, det der virker, succes’erne, de fede samtaler, de spændende oplevelser, alt det vi gør godt, anerkende andre for deres indsats, samt hvorfor vi egentlig brænder for det vi laver…
Når vi møder modgang, konflikter, indre frustrationer, nervøsitet, tvivl, problemer med partneren, økonomisk ustabilitet og alle de andre menneskelige bump på vejen, så kan vi nemt blive slået ud af kurs og væk fra glæden.
Vi tager det som et grundvilkår, vi ikke kan ændre…men det kan vi.
For at skabe mere personlig trivsel og etablere et stabilt fundament, er der her 5 punkter, du med fordel kan have for øje i din dagligdag. Det er ikke den endelige løsning, men det er nogle indledende, basale grundidéer, som vil gøre dig mere mentalt og følelsesmæssigt fleksibel. De vil hjælpe dig til at navigere blandt de bolde du har i luften og til bedre at håndtere uundgåelige påvirkninger fra dine omgivelser.
- Stop op og vær opmærksom i dine handlinger
Hver gang du oplever, at noget går dig på, følelser der forstyrrer, tanker der skaber uro – så læg mærke til det og observer hvordan du har det – uden at ændre på det.
Forhold dig neutral på din egen banehalvdel – undlad at handle på dine impulser og umiddelbare følelser, som du plejer. Der er ofte irrationelle og leder ikke til de mest hensigtsmæssige valg.
Hvis du gør det samme om og om igen, og forventer et andet resultat – er det ikke idioti?
- Anerkend, at du har de følelser du har – det er helt okay…
Anerkend, at du har det som du har det. Forsøg at rumme dine følelser ved at trække vejret roligt ned til maven og mærke den fysiske fornemmelse af at trække vejret. Iagttag dig selv frem for at projicere tingene over på andre. Bare rum det der er. Flyt dig evt. fra det der stresser. Dine kolleger vil være mere samarbejdsvillige hvis du øver dig i at være mere rolig i din ageren.
- Beslut dig for din tilstand – hvordan vil du gerne agere og have det?
Når tingene ikke går som du ønsker, eller at du bliver irriteret over andre og måden tingene fungerer på, så husk også at fokusere på det der virker og det gode.
Husk, at der bag andre menneskers ageren også er nogle uopfyldte behov eller frustrationer, som nemt bliver til konflikter.
Tænk i stedet for dig selv: ”Hvad kan jeg bidrage med for at gøre det her til et godt sted at være?” – Det vil hjælpe dig til ikke at tage tingene for personligt, men holde fokus på det fælles bedste – hvilket vil gavne dig i sidste ende.
- Prioriterer tid til dig selv og vær venlig over for dine tanker og handlinger
Når arbejde eller privatliv trækker tænder ud, så undlad at tænke i ”tid”. Tænk i ressourcer i stedet og spørg dig selv hvad du har brug for, for at du kan trives.
Mærk efter om du har brug for ekstra pauser i løbet af dagene. Fri i weekend til andre ting end du plejer hvor der bare er tid til dig selv. Slæk en smule på dine egne krav. Nyd endnu mere de små ting og glæd dig over det, som trods alt fungerer.
- Fokuser på vejen og ikke hullerne
Når du kører bil eller særligt på motorcykel, så er der stor sandsynlighed for, at du kører ned i de huller du møder på vejen. Med alvorlige konsekvenser til følge.
Tricket er derfor, at holde øjnene på selve vejen, hvor du kán køre, og så blot lægge mærke til hullerne i periferien af dit synsfelt.
Med samme analogi, så møder vi mennesker arbejds- og privatlivsproblemer – bump eller huller på vores vej – det kan vi ikke undgå. Med så er det en god huskeregel, at fokusere på det der kán lade sig gøre – der hvor du kán køre – så du holder dig selv på rette kurs uden at vælte.