indre dialogHar du også haft de samme dømmende tanker om dig selv siden 1. klasse?

Slip af med den dårlige samvittighed…og den indre dommer, som fortæller du du skal føle dig skyldig…

De fleste mennesker har tanker om dem selv, som ofte er uhensigtsmæssigt negativt orienteret. En form for indre dialog, der gerne handler om bekymringer, tvivl om hvilke valg der skal træffes, tanker om en selv, “det er jeg nok ikke god nok til”, skamfuldhed over noget tidligere i sit liv m.m.

Det er der for så vidt intet i vejen med – det er et urinstinkt, der søger efter farer for os, men den daglige – oftest ubevidste – indre dialog, er med til at skabe og re-integrere de samme fysiske nervebaner i hjernen.

Hver gang man møder en udfordring, oplevelse, person eller tanke, så sendes der elektriske impulser gennem de netværk i hjernen, som indeholder lignende oplevelser fra tidligere i livet – og pr. automatik sendes der de samme hormoner ud i blodbanen, som afstedkommer præcis de samme fysiske reaktioner og følelser som tidligere da man reelt havde oplevelsen.

Hvorfor tror du, at du ved at dufte en helt bestemt duft, lige pludselig er tilbage til din første rigtige kæreste i 8. klasse?

Eller hvorfor du ved at høre en sang i radioen, du ikke har hørt længe, med det samme får en ustyrlig trang til at danse og ser lysende klart for dit indre blik, dig selv i dine unge dage – feste og have det fantastisk med dine venner fra gymnasiet?
Vi har selvfølgelig en database af alle vores minder, gemt i vores krop og sind…

Og der skal ikke andet end en ydre person, lyd, billede, omgivelse eller andet til, før du får aktiveret dine gamle minder. Og SÅ får du det som du havde dengang…bare i dag…:o)

Stopper man ikke op og reflekterer over dette, vil det blot gentage sig – gang på gang på gang på…

For at bryde den negative spiral, handler det om at tage sig selv i at tænke eller reagere i baner, der ikke støtter en selv i den retning man egentlig ønsker.

Her er nogle eksempler fra “det virkelig liv”, på personer, der har gamle overbevisninger, der virkelig sætter perspektiv på hvor meget en gammel oplevelse kan fylde og “styre” os til daglig:

Har haft dårlig samvittighed siden 1. klasse:

negative tankerEn mand på næsten 60 år, uddannet lærer og i dag rektor på et gymnasium,  fortæller, at den dårlige samvittighed, man kan have ifht. skolen eller ens arbejde, over ikke at have lavet nok lektier eller arbejdet hurtigt nok, at vide man kunne have gjort mere, at udskyde opgaver vel vidende man “burde” lave dem, har han selv haft siden 1. klasse !

Den indre livsdæmpende og negative tanke om sig selv – om ikke at have gjort det godt nok, på trods af han i dag har et job, der viser at han må have gjort et eller andet godt nok – har fulgt ham hele livet…og den startede i 1. klasse!

Det er negative tanker og en overbevisning, der senere i livet er blevet overført til hans arbejde selvom han ikke går i skole længere. Han kommer dagligt ind i et følelsesmæssigt register, hvor han ikke synes han gør det godt nok. Han oplever tanker om at han ikke er god nok til sit job, har dårlig samvittighed over at han burde gøre mere end han gør, samt hat følelser som skyld og tvivl.
Hver gang det sker kommer han væk fra nuet og virker ikke tilstede hvor han er; i møder, med elever, med kollegaer m.m. og det går ham selvfølgelig på.

Hans skolegang var præget af kæft-trit-og-retning og han var ikke særlig god til at læse i de unge år. Han fik derfor daglige reprimander og irettesættelser. Hans skolegang var præget af en følelse af, at han åbenbart ikke kunne gøre det godt nok til lærerens anerkendelse og billigelse.
Kan du forestille dig den prægning har sat sig, som en indre dialog hos ham – at hans “lærer” inden konstant er på vagt…

Vågner om natten gennem mere end 40 år:

Et andet eksempel er en ældre kvinde op mod de 70 år, der vågner om natten pga. tanker om skam og dårlig samvittighed pga. en overreaktion mod sine børn da hun var helt ung med dem…Hun har dagligt siden haft brug for at få afklaret hændelsen, men har ikke kunne finde modet til at få det ud af verden – snart gennem over 40 år.

Selve episoden er ikke noget særligt, set med opdragelsesøjne og som udeforstående, men for hende har det alligevel sat sig og har stor betydning. Som hun selv beretter, så skete det midt i sin mands sygdom, hun havde skiftet job, de havde to små børn og der var problemer i andre dele af familien…hun var selvfølgelig stresset og følte sig i afmagt og pres over alle bekymringerne. Hun var træt og udkørt og havde den dag, hun føler hun overreagerede, ikke pluspoint nok på sin “pyt-konto” til at rumme det.

Hun havde en dominerende mand, som altid sagde til hende, at det hun gjorde ikke var godt nok. Han syntes ikke hendes mening var lige så vigtig som hans. Derudover havde hun sin far, der også var den der skulle have sidste ord, gik op i at alting skulle gøres ordentlig og hver gang hun, som lille, prøvede sig frem, ville han irettesætte hende…kan du forestille dig, at det har sat sig, som at hun ofte går rundt med dårlig samvittighed i sine gøremål, med en indre “far” og “mand” i sig, som kværner løs med at det er forkert det hun gør?

Oplever du også, at have uafsluttede ting med fra din fortid?

Har du tanker som voksen, om selvværd m.m., som egentlig kommer af en oplevelse da du var barn?
Daglige tanker om jobkrav, familieliv eller andre ting der skaber tankemylder?
Du har muligheden for at vælge, at du ikke længere vil lade det styre dig og tage hjernekapacitet fra dig…Og finde fornyet overskud.

Der er flere måder, at tackle det på – og de fleste psykologiske metoder er særdeles effektive… men hvis du lige nu og her vil undgå at bruge ressourcer på en professionel session, så kan du snildt starte selv og gøre utrolig meget – allerede nu…

Nedbring dine tankers kroge i dig – 4 teknikker du kan bruge:

gammelt mindeEn særdeles effektiv metode til at nedbringe de følelsesmæssige reaktioner, samt at kunne håndtere og tæmme tankerne, er meditation.

Oplevelser sidder i din underbevidsthed og skaber dine daglige tanker. Det er derfor underbevidsthedens symptomer i din krop, som du skal administrere…

Meditation hjælper til at berolige følelserne og nedbringe stressresponsen i kroppen. Derudover bringer det din bevidsthed til nuet og hjælper dig til at acceptere dine tanker og undgå, at de styrer dig…

Der findes også flere gode på fx. Youtube. Du skal bare finde den der passer til netop dig. Forskningen viser, at det handler ikke om hvilken type meditation du bruger, men blot om at du rent faktisk mediterer!
Herunder har jeg indlagt flere forskellige af mine guidede meditationer, som du vil opleve kan have en særdeles effektiv effekt for dig når tanker og følelser kører rundt i dig…Eksperimenter, øv dig, hav et åbent sind ifht. at finde den eller de af dem, som du bedst kan bruge.

Nulstil dig selv med en bevidst vejrtrækning (5-10 min. åndedrætstræning):

Kom effektivt tilstede i kroppen når tankerne tager over (10 min. Body Scan):

Bliv helt afspændt og nærværende – fri af fortid og fremtid (15 min. afspænding):

Derudover, så er en nøgle til at bryde vanernes magt, at stoppe op – være opmærksom på sine egne reaktioner og forsøge at handle anderledes næste gang det sker.

Hvis du oplever, at du gerne vil prøve kræfter med andre teknikker, så kan du læse mit blogindlæg om at slippe fri af gamle følelsers magt, med en guidet meditation fra mig. Øvelsen er også en del af min gratis e-bog, som indeholder mange andre og effektive metoder, til kritiske dele af en personlig udviklingsrejse:

Sådan håndter du svære følelser (10 min. mentaltræning):

Blogindlæg med guidet meditation – “Sådan håndterer du svære følelser”

God fornøjelse :O)

Share →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *