mindfulSer du nogen gange det samme som dyrene eller er du bare altid tilstede? Ofte, så vælter der så mange forskellige tanker rundt i hovedet på os, at det faktisk forhindrer os i at lægge mærke til livet. Hvor mange gange har du ikke læst flere sider i en bog, for så pludseligt at opdage, at du overhovedet ikke kan huske hvad du lige læste – du var i en hel anden verden i dine tanker…Og så må du irriterende nok bladre tilbage og læse det hele en gang til!
Ligesom du kan køre på motorvejen i din bil og glippe en afkørsel eller pludselig opdage, at du har kørt adskillige kilometer, mens du så en hel film for dit indre blik! – og så mærket gyset i kroppen – tænk nu hvis der var rendt noget ud foran bilen – ville jeg mon så have set det og kunnet stoppe i tide?
Så hvad skal der til for at blive nærværende og være tilstede – væk fra tankemylderet, bekymringerne om fortid eller fremtid?
Et effektivt middel til at omgå den 3. del af hjernen, som adskiller mennesket fra dyreverdenen, er mediation. Meditation er ikke kun at sætte tid af til at sidde med lukkede øjne og tillade sig selv at registrere det der allerede er…en, særligt for nybegyndere, svær og uoverkommelig disciplin.

..men glæd dig – for meditation er for alle – det er netop i ALT hvad du foretager dig – så længe du gør det BEVIDST…Hver gang du stopper op og lægger mærke til du er væk i tanker, hver gang du fornemmer åndedrættet, mærker vinden mod huden, mærker ryggen mod ryglænet osv…Hver gang du kommer tilstede i det fysiske – lige nu og her – så er du mindful – og får øget aktivitet af de gavnlige alfa-bølger i hjernen.Så hvad tøver du for ? :O) Meditation er noget du ikke blot kan, men gør…første skridt på vejen er blot at opdage du allerede kan det :O)
Og så husk, at meditation er en vej til at lære dig selv endnu bedre at kende…
Hvad vil du? Hvor er dine begrænsninger? Hvad er de rette beslutninger for mig? Hvilke nye vaner vil jeg gerne tilegne mig?
For når der er ro – så kan vi lave neutrale og rigtige sondringer i både arbejde og privatliv.
Det er nu noget nemmere at være tilstede, når du ikke skal tisse helt vildt, står midt på Åboulevarden eller har tankemylder uden lige!

# START MED DENNE SIMPLE ØVELSE:
5 minutters daglig koncentreret vejrtrækning gør underværker.

Videnskaben fortæller os, at den måde, vi indånder på, er en af de faktorer der er vigtige for, hvordan vi fungerer fysisk og følelsesmæssigt. Samtidig er det normalt at trække vejret hurtigere og mindre dybt, når du er stresset. Åndedrættet ændres også, når du er nødt til at håndtere vanskelige følelser. – Der er intet galt med, at være under pres, men du har også brug for at opnå afslapning, når belastningen er overstået.
Med et hektisk arbejdsliv med tilsvarende krav og forventninger fra det private, så har vi brug for at modvirke stressen og gøre en aktiv indsats for at forbedre kroppens modstandsevne.

  1. Træk vejret dybt ned i maven gennem næsen – hold det et øjeblik (tæl til 5) – pust helt ud gennem munden og mærk afspændingen – hold igen et øjeblik og træk så igen vejret dybt
  2. Lad åndedrættet være genstanden for din opmærksomhed
  3. Hver gang du opdager, at din opmærksomhed er optaget af noget andet, så vend venligt og bestemt dit fokus tilbage til din vejrtrækning
  4. Sindets tendens til at vandre er helt normalt, så forsøg ikke at dømme dig selv, hvis din opmærksomhed vandrer 100 gange; så vender du blot tilbage 100 gange
  5. Efter 5 minutter lader du vejrtrækningen finde sit helt eget leje.
    Slap af i maven, skuldrene sænker sig ned mod gulvet, ansigtet afspændes – kæber gøres bløde, øjnene er bløde, panden slapper af.
  6. Føl tyngden i kroppen og hold et venligt fokus på åndedrættets helt egen rytme – forsøg ikke at styre det eller ændre på noget. Mærk den fysiske og mentale ro.
For at hjælpe dig til at integrere teknikken endnu mere, så har jeg lavet en guidet åndedrætsøvelse til dig. Den er ganske GRATIS og jeg håber den kan støtte dig i din daglige praksis mod en ny og kvalificeret vane.

God fornøjelse 🙂

Martin Kirkevang

Share →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *