Svært ved at holde fokus?

focusHvorfor er det, at vi har svært ved at bevare koncentrationen?

Måske kender du det her med, at du sidder og lytter til en person du har en samtale med, for så lige pludselig at blive klar over at du slet ikke har hørt hvad vedkommende siger?
Eller du ikke kan slippe det forrige mødes agenda og de åbne spørgsmål du skulle tage stilling til?

Det er ganske naturligt og noget de fleste kan nikke genkendende til at opleve med jævne mellemrum. Men det er bestemt ikke noget du behøver lide under altid – du kan træne dig ud af det!

Det vigtige at vide er, at vores hjerne kontinuert vil søge at afslutte, lukke, konkludere eller finde en mulig løsning på alle de tanker, beslutninger, spørgsmål, tvivl og begivenheder, som vi dagligt møder.
Så længe, at vi befinder os  midt i en hverdag hvor vi skal tage stilling til ting, så vil vi have løse ender, der konstant vil poppe op i vores bevidsthed.
Prøv at spørge dig selv om dette:
  • Har du mange bolde i luften, som kræver et vedvarende fokus?
  • Har du gamle relationer du ikke har fået sagt det du gerne vil sige noget til?
  • Sluger du nogen gange en følelse – undertrykker en irritation eller undgår en konflikt?
  • Har du mange krav, deadlines, uafsluttede projekter på din to-do liste?
Hvis du kan svare JA til bare en enkelt af ovenstående spørgsmål (og du kan jo bare føje til listen selv), så oplever du højst sandsynligt, at du nogle gange har svært ved at finde roen indeni. At du har mange tanker om det du skal nå. At du har tankemylder når du skal sove eller måske ofte har fornemmelsen af, at du har glemt noget?

Det er HELT normalt!

Men – selvom det er noget de fleste oplever, så er det bestemt ikke altid lige sundt eller optimalt at have det sådan. Det er rent faktisk muligt at komme hen til et sted i sit liv, hvor der IKKE er særligt mange tanker der flyver rundt. Hvor der ikke er følelsen af at have løse ender, følelsesmæssigt pres og nervøsitet.
Men for at komme dertil, hvor vi er nærværende og ikke “drifter” væk i en indre film mens vi sidder til et møde, så skal vi TRÆNE og øve os i at lægge mærke til det der sker i os. Og stille og roligt over tid, bla. gennem meditation og selvrefleksion, afvikle gamle mønstre og afslutte uafsluttede relationers uforløste følelser.
For ellers bliver de VED med at poppe op i bevidstheden og sløre vores mentale klarhed.
Som indledning til at blive “ren” og “fri” i dit sind – at kunne tæmme tankerne og styre dit fokus til øget nærvær – så kan du starte med den øvelse jeg forklarer i videoen:

#
Træk vejret dybt ind mens du tæller til 5 (både mave og brystkasse fyldes op)
# Hold vejret på 5
(her kan du opleve dit stressystem går i gang – hjertebanken, snurren, svimmelhed – lad det ske…det er normalt og ikke farligt i denne korte øvelse)
# Pust godt ud på 5 (tøm lungerne noget mere end du plejer)
# Hold vejret på 5
# Fortsæt denne cyklus i 5 minutter
# Øv dette dagligt i ca. en måned for at dit nervesystem kan nå at opbygge stor nok erfaring, så det bliver en autonom refleks og vane
Se teaser-video til et heldagskursus i Mindfulness og få en kort forklaring og guide til ovenstående øvelse.

God fornøjelse 🙂

Martin Kirkevang

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste nyt

StarTrek
Pas på din personlige integritet på jobbet
arbejdsglæde trivsel stress
Artikel: Vær tro mod dig selv på jobbet
lytte oprigtigt
Bliver du på din egen banehalvdel? Konkret guide til empatisk kommunikation