At se verden med nye øjne

Der sker noget interessant med vores kroppe når de kommer under vandet. En fysisk respons. Dit hjerte begynder at slå markant langsommere jo længere ned du kommer. Blodet trækker sig fra mindre vigtige dele af din krop, til de vitale organer, så du kan bevæge dig, men ikke bruger for meget energi til at dit hjerte, lunger og hjerne ikke kan overleve. Og der er samtidig noget helt specielt, nærmest magisk og frit ved at dykke og opholde og bevæge sig under vandet.

Undervandsballet i en kørestol

Kørestol vand 2Men det er ikke kun forbeholdt “almindelige” og fuldt mobile mennesker at dykke, svømme og nyde glæden ved vægtløsheden og den forunderlige frihed det er at dykke – og føle sig flyvende og let.
Det har en kvinde, i den nedenstående video, vist, at alle kan føle sig frie og ændre deres perspektiv på livet. Hun er nemlig verdens eneste kvinde, der har dykket i en kørestol…

Sue Austin gennemgik en langvarig sygdomsperiode i sit liv, som påvirkede hendes mobilitet. I 1996 måtte hun derfor se sig nødsaget til at begynde at bruge en kørestol for at komme rundt. Senere blev den skiftet ud med en elektrisk kørestol og pludselig oplevede hun en ny begejstring og glæde ved at kunne komme hurtigt rundt, mere mobil end blot i en almindelig kørestol og nød at suse rundt i gaderne. Men hun oplevede, at selvom hun følte sig fri og ikke selv så sig som anderledes eller handicappet, så var andre menneskers respons overfor hende, stadig meget anderledes.

Gennem sit kunstneriske arbejde begyndte hun at forstå, at denne opfattelse af hende som anderledes, opstod fra mange menneskers negative opfattelse af det, at være bundet til en kørestol…en mangel på frihed…

Det fik Sue Austin til at udfordre vores opfattelse af hvad der er muligt og at bare fordi man er “anderledes” end det, der opfattes som normalt, betyder det ikke at man per definition er handlingslammet og ikke kan finde livsglæde.
Hun besluttede derfor, gennem kunstneriske udtryk, at vise med hendes øjne, hvilken kæmpe frihed det kan være, at sidde i kørestol – at udfordre de automatiske fordomme, som hun ofte blev mødt med. Mennesker verden over er i kontakt med hende pga. hendes nytænkende og kreative udfordring af vores perspektiv og syn på livet og dets muligheder.

Dykkerudstyr, en ombygning af kørestolen og så under vand

Du kan se hendes undervandsvideo, hvor hun i en specialdesignet kørestol med dykkerudstyr koblet på den, svæver rundt, nærmest som en akrobat eller en balletdanser. Det ser så legende let og frit ud, at man næsten selv får helt lyst til at prøve. Det er som om hun nærmest er mere fri end de, der stadig har deres fulde mobilitet og ikke sidder i kørestol. Videoen er på engelsk.

Mange indser, efter at have set hendes video om at dykke i en kørestol, at når de ser verden fra et andet perspektiv, så bliver det muligt for dem at have nye oplevelser og bryde de ekskluderende grænser ned mellem mennesker.
Måske fik du også ændret dit syn på det at sidde i kørestol og at det ikke behøver være begrænsende at være “anderledes”? Udfordr dig selv og verden og husk, at bag det ydre, ligger der et menneske, der er lige så frit og glad, som det vælger at være.

kørestol

Alle billeder tilhører Sue Austin.

Du finder mere information om Sue Austin her: https://www.susanaustin.co.uk

Og du kan se mere af hendes kørestolskunst her https://www.trishwheatley.co.uk/sueholtonlee.html

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste nyt

StarTrek
Pas på din personlige integritet på jobbet
arbejdsglæde trivsel stress
Artikel: Vær tro mod dig selv på jobbet
Selvudvikling, plante vækst
Insistér på din personlige trivsel